Aanplant bladverliezende haag in februari

Gepubliceerd op 15 december 2023 om 17:01

Ben je op zoek naar een mooie groene haag. Waar vogels en andere dieren graag in nestelen.Hier heb ik wat tips voor je voor het bestellen, aankopen en aanplanten van waardevolle natuurlijke hagen.

 

 

Voordat er geplant wordt met een bladverliezende haag worden de al oude coniferen met de hand gerooid, dit vanwege de elektra en de instabiele keermuur.

Om vervolgens bij het het graven van een nieuwe sleuf speciale organische mest door de aarde te mengen. 

Tenslotte ook als is het februari, goed de aarde van de de aangeplanten planten met de je hak aandrukken en watergeven. Dit zorgt er weer voor dat de grond rond de wortels goed aansluit. En meteen een goede start krijgt in het voorjaar.

Haagplanten zijn verkrijgbaar als containerplanten. Dus in pot of zak  Deze worden net zo aangeplant als andere tuinplanten en struiken. Per soort scheelt alleen de aantal per m1

Plantgoed

Maar hagen kunnen ook goedkoper, als je de struiken ‘op kale wortel’ of als ‘plantgoed’ koopt. Er zit dan geen pot met grond rond de wortels. Ze zijn makkelijk te vervoeren en goedkoper dan planten met pot. Aan de andere kant zijn ze kwetsbaarder, let daarop nogmaals op mooie kluiten en wortels die niet beschadigd zijn. Deze haagplanten kunnen ze alleen gekocht worden tussen november en april en moeten ze na aankoop direct in de grond worden gezet. Zorg meteen dan voor de goede organsiche meststoffen. Deze kunnen meteen in hetzelfde plantgat

De meeste haagstruiken worden in verschillende hoogtes aangeboden. De laagste planten zijn het goedkoopst en bij snelle groeiers als beukenhaag (30-60 centimeter per jaar) heb je met plantgoed van 90 centimeter na twee jaar al een haag van anderhalve meter. Bij trage groeiers als taxus kan het lonen om groter plantgoed te kopen als je snel een dichte, hoge haag wilt.

Wat kost een haagplant dan.

De prijzen beginnen bladverliezende haagplanten zoals de beuken bij 80ct per plant tot 7,00€... Overigens hebben deze nog extra schimmels nodig..Om te zorgen dat de wortels voldoende voeding opnemen tijdens de start, heb je de mycorrhiza schimmel nodig. Deze zorgt ervoor dat het wortel oppervlakte wordt vergroot, hierdoor neemt hij sneller zijn voedingsstoffen op. Mijn advies is daarom ook om Vivimus van DCM te gebruiken voor het goed aanslaan van de beukenhaag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.