Bescherming vorstgevoelige planten.

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 16:38

Beter te vroeg dan te laat. Als het ’s nachts begint te vriezen en er is niets gedaan om vorstgevoelige planten te beschermen kan het te laat zijn.

 

Er zijn kuipplanten, zoals de agave, olijf of sommige citrusvruchten die wel tegen een graadje vorst kunnen. Ze kunnen voorlopig, beschut en uit de wind, buiten blijven staan.

Stamrozen kunnen worden ingepakt met stro en een jute zak. Als het flink vriest, moet de oculatieplek van de stamroos beschermd worden. Bij klim- en struikrozen zit de oculatieplek net boven of net onder de grond, hier biedt een eenvoudig bergje aarde of turf aan de voet voldoende bescherming.

Bescherm vijg, perzik, kiwi en ander vorstgevoelig leifruit met een rietmat of scherm tegen de vorst. Plaats de mat schuin tegen het fruit zodra er vorst voorspeld wordt. Haal de mat weer weg zodra de temperatuur boven de nul graden komt.

Kruiden als tijm, rozemarijn, salie, selderij en peterselie kun je de hele winter oogsten. Deze kruiden zijn vorstbestendig als ze in de volle grond staan. Staan de kruiden in potten, zet ze dan binnen op een koele plaats om bevriezing van de kluiten te voorkomen.

Wat de meeste mensen niet weten is dat vocht een grote vijand is in te winter. Planten die vorstvrij (binnen of bijvoorbeeld in de kas) overwinteren hebben minimaal water nodig. Ze zijn immers in rust, de groei staat stil en er is geen voedingsbehoefte. Voorbeelden zijn Agapanthus (Afrikaanse lelie), Datura en fuchsia. Het oude blad van de Agapanthus kan worden verwijderd en de Datura en fuchsia een beetje bij gesnoeid.

Vergeet de knollen van de begonia’s en dahlia’s niet te rooien. Vorstvrij bewaren in een kistje of kartonnen doos met wat turf of zand. Af en toe controleren op schimmels.

Mocht je daar graag wat hulp bij nodig hebben, neem dan gerust contact op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.