Wil je meer spanning!

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 13:57

Donkerbladige planten zijn beter bestand tegen zonlicht en hogere temperaturen

Nou hoor ik je denken, maar groenbladige planten en bladverliezende planten geven meer rust en in de tuin. Klopt helemaal. 

Echter in veel situaties wil je graag een goede afwisseling en een gevarieerd landschap in je tuin.Wat spanning..Overigens als deze ook nog worden aangelicht met een tuinspot of grondspot wordt het helemaal spectaculair.

 

Allereerst zijn de planten niet ziek of hebben een tekort aan voedingsstoffen. Die vraag wordt me wel eens gesteld.

Het is de natuur die de spontane variaties maakt. Een kweker verneemt via zijn kanalen dat er ergens een rode of donkerbladige plant staat. In donkerbladige planten zit zoveel rood pigment dat het blad rood kleurt, maar blijven de bladgroenkorrels gewoon zijn werk doen.

De kweker zal dan trachten de soort via vermeerdering via zaad, stek, of scheuren de plant in stand te houden, Vervolgens wordt deze jarenlang gevolgd in verschillende situaties zoals grondsoort, lichtgevoeligheid, groei en ontwikkeling. Voordat deze goedgekeurd wordt krijgt de plant een achternamen of een  2e naam. Zoals Vetkruid ( Sedum 'Purple Emperor') of achternamen met Atropurpurea, Rubra, Nigra of Coccineus. Deze krijgt dan een kwekersrecht en toelating voor de plant.Hij mag in de verkoop.

Licht en warmte

Donkerbladige planten zijn vaak beter bestand tegen zonlicht en warmte.Ideaal dus voor het veranderende klimaat in onze contreien. In de schaduw krijgt het blad een meer groene bladkleur. In de verschillende jaargetijden zie je duidelijk dat het blad verschillende stadia van donker gekleurde bladeren of stengels heeft. Bij veel soorten ontwaar je in het voorjaar licht rode nieuwe blad of scheuten.Naarmate de seizoenen wisselen veranderd de kleur.

Standplaats in de tuin

Maar waar plaats ik dan de planten in de tuin.

Ten eerste zie de kleur vooraan liefst in de border omdat de kleur rood/bruin minder zichtbaar als je deze achteraan  in de border plaatst.Lang geleden liep ik stage in Groot Brittannië (Kent) In de Tuinen van Sissinghurst staan mooie voorbeelden in de Sunset Garden. Ook in de Kew Garden staan prachtige voorbeelden hoe en waar de de donkergekleurde planten het beste kunt plaatsen. In de zon als blikvanger, tussen grijsbladige planten, tussen fris groen blad zoals de vrouwenmantel, als een grote groep zoals slangebaard ( lage siergras).

Wil je een border die echt opvalt dan is rood en violet een fantastische kleurencombinatie.

Gebruik voor aanplant altijd de juiste tuingrond. Niet alle soorten groeien in dezelfde grondsoort Voor de basis gebruik ik veelal organische voeding. Hoe kleiner de organische voeding hoe beter.

 

Bladverliezende rode planten

Cercis canadensis ‘Forest Pansy'

Lagerstroemia indica ‘Pink Velour   Indische sering

Astilbe 'Delft Lace'  Spierstruik

Cotinus 'Royal Purple' Pruikenboom

Albizia julibrissin Summer Chocolate  Perzische slaapboom

Bladhoudende rode planten

Leucothoe ‘Zeblid’

Leucothoe keiskei ‘Royal Ruby’ Drijfheide

Photinia 'Red Robin'      Glansmispel

Pieris japonica 'Forest Flame''   Rotsheide

Ajuga reptans 'Atropurpurea'    Zenegroen

 

 

Libor

Foto bron: De Olijfboomspecialist, Sissinghurst Gardens

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.