winterbloeiers door libor van breeWinterbloeiers geven kleur/ geur in sombere dagen


In de wintermaanden ziet de tuin kan er vaak saai en troosteloos uit. Maar het is het mogelijk de tuin aan te vullen met winterbloeiers. Zo is er in ieder seizoen iets te beleven. Hieronder wat voorbeelden;

 

helleborus niger libor van breeHelleborus

De plant staat ook wel bekend als kerstkroos en is een echte winterbloeiende plant. De bloeiperiode loopt van eind januari tot begin april, maar in een milde winter kan de plant al begin januari beginnen met bloeien. De bekendste soort is de Helleborus niger. De plant groeit het beste op een zonnige, halfschaduwrijke plek. De plant groeit het best op een kleiachtige grond en laat de plant dus niet uitdrogen. Naast de Helleborus niger zijn er nog diverse andere variëteiten verkrijgbaar, met verschillende kleuren bloemen.

 

 

winter vioelen libor van breeWinterviolen

Winterviolen bloeien de hele winter door, mits het niet vriest. Wanneer het vriest laten ze zichzelf slap hangen tot de temperatuur weer stijgt naar boven nul. Dan komen de kopjes vanzelf weer omhoog. Winterviolen zijn ook erg geschikt voor bloembakken of potten. Ze zijn ook goed te combineren met bloembollen. Als ze te lang en slap worden; terugknippen en extra voeding geven dan bloeien ze tot eind mei.

 

 

 

toverhazelaar libor van breeToverhazelaar

De Toverhazelaar (Hamamelis), is een van de lekkerst ruikende winterbloeiers. De bloemblaadjes krullen op bij mist, regen of kou maar de plant kan tegen de vorst. De heester neemt uiteindelijk veel ruimte in beslag, al is hij langzaam groeiend. De toverhazelaar prefereert een plek in de zon of halfschaduw.

 

 

 

winterjasmijn in de winter libor van breeWinterjasmijn

Deze leiplant is erg geschikt tegen een muurtje die gericht is op het Noorden of Oosten. De plant bloeit van december tot februari met gele bloemetjes, ook als het vriest. De plant groeit langzaam en zal uiteindelijk een hoogte bereiken van 3 meter.

 

 

 

herfststeen breek door libor van breeBloembollen

Het vroegst bloeiende bolgewas is Winterakoniet, mooi in combinatie met Crocus, Sneeuwklokje (Galanthus), en Lenteklokje (Leucojum vernum). Meng dan in het plantgat een ruime hoeveelheid bladaarde (of compost) met kleimineralen, daar houden deze gewassen van.

 

 

 

MahoniaWinterSun libor van breeMahonia

Deze langzaam groeiende heester blijft altijd mooi van kleur, de plant behoudt zijn blad. De plant verlangt een plekje in de zon. De bloemen groeien tot wel 20 centimeter en ruiken heerlijk wanneer ze in bloei staan. Zit hem dus in de border daar waar de voorjaarszon schijnt om ervan te genieten.

 

 

 

 

Mocht je na al deze informatie graag advies willen, aarzel dan niet om conact om te nemen viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

    Zoals ik al vermeld in mijn eerdere blog vindt ik moeilijk om voor jezelf als geroutineerde hovenier een sfeer tuin samen te stellen die voor alle gebruikers prettig vertoeven is. Je hebt namel...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring