buxus rups libor van breeBijna iedere tuinbezitter met buxus zit nu tegen troosteloos bruin en kaal staketsel aan te kijken. Zeker door de lange nazomer is de buxusmotplaag enorm geweest.

 

 

 

 

 

De meningen over wat ermee te doen zijn verdeeld. Terugsnoeien en flink mesten zou een mogelijkheid kunnen zijn. De plant verven of een groepje loopeenden inzetten is ook een lapmiddel.

En de buxusmot heeft zich definitief gevestigd in ons land. Dus grote kans dat, als de planten al herstellen, het volgend jaar weer hetzelfde liedje is. De hoop is gevestigd op een strenge winter of dat iedereen de buxus wegdoet zodat de vlinder geen eitjes meer kan afzetten.
In de handel zijn wel biologische verdelgers te verkrijgen. Het zijn aaltjes, kleine diertje die leven op de rupsen van de buxusmot. Deze dien je uit te strooien over de Buxus. De resultaten hiervan zijn wisselend.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om de buxus te vervangen. Lonicera nitida, Ilex crenata en Ligustrum vulgare.

De Lonicera nitida, ook wel bekend als de Chinese- of struikkamperfoelie, is een wintergroene haagplant met een zeer dichte vertakking en kleine, ovale donkergroene bladeren. De plant groeit iets sneller dan buxus dus zal meer gesnoeid moeten worden.

De Ilex crenata (Japanse hulst) is zeer geschikt voor zowel kleine- als grote hagen. De kleine witte bloemetjes en zwarte besjes geven de plant extra sierwaarde.

Ligustrum vulgare (gewone liguster) is een ouderwetse tuinplant die bloeit met witte, geurende bloeiaren. Een uitstekende bijenplant ook. Het blad is smal en wat groter dan bovenstaande soorten en in strenge winters kan de plant een deel van het blad. Als haag is de liguster een ideale plaats voor vogels om in te nestelen.

Alle drie de verschillende planten zijn makkelijk te onderhouden en kunnen in strakke, formele vormen worden gesnoeid.

Als hovenier zorg ik ervoor dat ik u de juiste keuze van (haagplanten)adviseer. De dode buxusplanten worden vervangen, de grond opnieuw omgewerkt en bemest en het vervangende alternatief ingeplant. Wacht daarmee niet te lang. De grond is nu nog vrij warm zodat de planten makkelijk aanslaan.

Laatste nieuws: Light2C krijgt een ander naam, en wel in Libor van Bree  Van Nature NATUURLIJK

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

 HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?, is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of ben je op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom je woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders.Je struikelt over de mogelijkheden.Om je te helpen met advies en of montage is het verstandig om eens 12 en 24 Volt tuinverlichting uit te proberen.Aan de hand van een demokoffer kan ik je haarfijn uitleggen welke mogelijkheden er zijn.

TUINONDERHOUD IN DE HERFST

HERFST IN DE TUIN

TUINONDERHOUD IN HERFST  Nu de herfst een andere kleed aan heeft en zich gereed maakt voor koning winter is het verstandig om nog enkele tuinwerkzaamheden uit te voeren.Behalve het voor de laatste keer scheren van de hagen en bemesten van het gazon en de beplanting kan men het dierenleven een handje helpen door het kleine blad of het grasmaaisel achter in de border achter te laten.

WA VERLICHTING

24 VOLT VERLICHTING OP MAAT

Je bent geen elektricien? En bent op zoek naar veilige, exclusieve en hoge kwaliteit armaturen. De oplossing 24V tuinverlichting van WA verlichting. 24V is laagspanning, veilig, je kunt geen stroom krijgen en.... het is eenvoudig aan te leggen.

Voordelen tuinverlichting webshop

icon-package  

Gratis verzending

icon-ideal  

Veilig en flexibel betalen

icon-warning shield  

Altijd bereikbaar

icon-thumb  

27 jaar ervaring in Deurne e.o

icon-delivery  

3-4 Dagen levertijd België 5-6 dagen