druif snoeien libor van breeHet gaat slecht met de insecten. Juist omdat deze de tuin deze kleine friemelbeestjes nodig heeft voor een goede tuinbiotoop.

Jij en ik plukken daarvan weer de vruchten als de tuin er stralend bij staat. Zowel een uitbundige bloei als een hoge vruchtopbrengst/zaadopbrengst aan dezelfde boom of struik in een jaar is mogelijk.

 

 

Bomen

Bomen zijn van groot belang voor het comfort en de leefbaarheid van de woonomgeving. In een gezonde samenleving spelen bomen een onmisbare rol. Ze zijn niet alleen mooi of imposant om te zien, ze zijn ook functioneel en vertegenwoordigen verschillende functies en waarden.

Het snoeien van bomen is van een ondergeschikt belang.In de eerste jaren is het belangrijk om correctie snoei uit voeren. Ofwel het corrigeren van takken om ze weg te halen of ze in te korten waardoor er meer twijgen ontstaan die later weer als takken een bepaalde functie creëren. Het blijft dan van af het begin een gezonde boom waarbij ziektes geen ingang krijgen,

Je kunt dan denken aan een prieelboom of leiboom maar even zo aan een alleenstaande boom in de tuin.

kornoelje snoeien libor vanbreeMoet ik mijn heesters altijd snoeien?

Nee, niet alle heesters moeten in je tuin per se worden gesnoeid. Er zijn zelfs soorten, zoals Cistus, Heilgenbloem, Hebe en Leucothoe ofwel druifheide die er slecht tegen kunnen. Andere hebben geen snoei nodig omdat ze van nature niet erg groot worden en een mooie vorm ontwikkelen zonder dat je er iets aan hoeft te doen.

Snoei is meestal nodig als planten te snel en te wild uitgroeien, als ze andere planten beginnen te verdringen, als ze hun bloemen niet meer op ooghoogte, maar pas ver boven onze hoofden gaan vormen, als de struiken verouderen, minder gaan bloeien en van onderen erg kaal worden, als er ziekte in de takken zit enz. Snoei moet dus niet altijd, maar selectief gebeuren.Ga je eenmal aan de gang let dan vooral op dat je met goed en schone snoeigereedschappen werkt.Zo voorkom je teminste verdracht van ziektes.

En vaste planten dan.

Vaste planten moeten worden geknipt als ze andere planten in de weg zitten.Kortweg als deze mekaar gaan overwoekeren.De ene soort onderwerpt de ande andere soort. Het afgestorven bovengrondse materiaal moet op een gegeven moment worden verwijderd om ruimte te geven aan de jonge scheuten. Laat de stengels zolang mogelijk aan de plant zitten, dit geeft weer enige bescherming in de winterperiode.Ook vogels en insecten hebben daar baat bij. Ook geeft het een bescherming aan de wortels. In maart kun je de stengels weghalen. Op de mulchhoop of afvoeren.

Maar als dat afgestorven materiaal groenblijvende planten bedekt en dreigt te verstikken, moet het al in de herfst worden weggehaald. Zorg dan voor vervangende winterbescherming van de wortels door tussen de planten een laag potgrond aan te brengen. Je kunt dan denken aan schors of een laagje compost.

Ook voor vaste planten geldt dat planten die in het voorjaar bloeien (voor 21 juni) na de bloei kunnen worden teruggesnoeid. Planten die ’s zomers of in het najaar bloeien (voor 21 juni), kunnen in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Vaste planten zijn het mooist te snoeien door de stengels in hun geheel onderaan weg te nemen. Er wordt dus van onderaf gesnoeid. Stengels die niet mooi meer zijn en het totaalbeeld verstoren, kunnen altijd tot de helft worden weggenomen. Ook als ze groen zijn. In veel gevallen wordt de bloeiperiode aanzienlijk verlengd als uitgebloeide bloemen worden weggenomen, tenzij u natuurlijk zaad wilt oogsten. Bij soorten als (fijnstraal), Delphinium (ridderspoor) en Lupinus (lupine) kan een tweede bloei worden veroorzaakt door ze direct na de bloei radicaal terug te snijden.

Vergeet vooral niet de bodem af te strooien met kompost strooisel, de schimmels die daaruit ontstaan zetten de voedingsstoffen om in mineralen zodat de planten deze weer kunnen opnemen.

1000276

 

Mocht je bij dit alles toch nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Groet Libor

 

 

 

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?, Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewekt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD in alle seizoenen. De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WEBSHOP TUINVERLICHTING

PROFESSIONELE TUIN VERLICHTING

Of u nu  OP ZOEK NAAR TUINVERLICHTING  voor het uitlichten van het tuinpad, het creëren van een eigen sfeer in uw tuin of het verwelkomen van gasten bij uw bedrijf, in deze online webshop vind u alleen zeker de beste tuinverlichting die bij u past en die op lumineuze wijze aansluit op uw specifieke wensen. Professionele en sfeervolle tuinverlichting misstaat nooit in de tuin. De film laat u een kleine blik werpen op het grote verlichting assortiment

Voordelen tuinverlichting webshop

icon-package  

Gratis verzending

icon-ideal  

Veilig en flexibel betalen

icon-warning shield  

Altijd bereikbaar

icon-thumb  

27 jaar ervaring in Deurne e.o

icon-delivery  

3-4 Dagen levertijd België 5-6 dagen