Het eindbeeld in de tuin

Zoals ik al vermeld in mijn eerdere blog vindt ik moeilijk om voor jezelf als geroutineerde hovenier een sfeer tuin samen te stellen die voor alle gebruikers prettig vertoeven is. Je hebt namelijk een groot reservoir aan voorbeelden en kennis voor het maken van een bijzondere tuin tuin. Nu kijk ik terug naar alle handelingen of ik het niet anders heb kunnen doen. Natuurlijk zijn we niet volleerd. Een tuin is continue onderhevig aan invloeden van buiten af. De tuin groeit in iedere situatie met je mee.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Bak constructies van Boa blokkenHet concept is in het najaar ontstaan. Meten is weten is het gezegde, destijds heb ik alle belangrijke punten op het tuinplan vermeld. Wat rest is het eventueel schuiven of het verwijderen van deze objecten. Deze obecten zijn een boom, waterelement, keermuren, planten, verlichting en verhardingen.

Iedere tuinliefhebber (zegge hovenier) heeft een voorkeur voor een bepaalde stijl en materialen. Waarmee hij of zij uit de voeten kan. Klanten reageren op die stijl als dat zij deze mooi vinden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
20210305 160747Mijn stijl is het construeren, bedenken van verhoogde gestucte muren voor planten en of als  waterelement zoals je deze vaak ziet langs de mediteranne kusten. Waarbij de keus van aanplant cruciaal is. Zo kreeg de Acer japonicum Acontifolium een promimente plek. Munt en de anijsplant zorgen voor enkele mediteranne geuren. Ook het lava waterelement krijgt een plek die uit alle hoeken zichtbaar is.  Al kabbelend trekt deze vele vogels aan.
 
Al met al wordt het een mediteranne aandoenlijke tuin. Compleet met azuurblauwe gestucte muren. Als afdekplaat komt er een zwarte betontegel, die ik nog heb liggen. De afmetingen zijn ingekort naar 20x50cm.
Nog voor het vullen van de plantenbakken met wormenmest worden gauw nog de 12v elektrakabels getrokken voor het aansluiten van de lichtbronnen.
 
 
20210206 222557GOPR0506
 
Bruine waalformaat hardgebakken klinkers domineren in halfsteens verband het hoofdpad in de tuin. De breedte maakt het toegangelijk om naast de fiets te lopen. Jarenlang gebruikte ik opsluitbanden als kering van dit soort bestratingen. Nu wilde ik overgaan naar verzinkte metalen strips met grondpennen met een dikte van 5mm. 
Dit zorgt ervoor dat je een nettere en strakkere overgang creëert naar de beplanting.

Het moeilijkste element in de tuin

In de tuin staat een serre (overkapping). Door de hoeveelheid harde materialen zoals stenen en terrastegels willen we het gedeelte voor de serre subtiel houden. Het moet alleen een toegangspad worden met een breedte van maximaal 80cm. Geen gras, geen half verharding, geen bodembedekkers en geen tegels. Na enig speurwerk komen we op een vlonder, echter niet van hout maar van massieve composiet vloerdelen. In het verleden heb ik talloze vlonders in allerlei materialen aangelegd. Het nadeel van hout is toch de vergangkelijkheid. Ze worden grof of rotten weg in ons klimaat. Het zou fijn zijn om met je blotte voeten ergens over heen te lopen zonder de splitters aan je voeten.

 

 

20210426 215628

Als het donker wordt

Exact op iedere helft van de galzen pui van de serre is inmiddels een grondspot geplaatst. In de avond straalt deze langs het glas omhoog, wat weer sfeer verhogend werkt.

Er is nu een 2e tuin ontstaan. Met op de beste plekken geplaatste grond -en muurspots. Een tuintheater is ontstaan.
Verwonderd kijken we nu naar het samenspel van allerlei elementen. Naar de paarse bollen van de sierui die nu naar de voorgrond treden. De verticale Italiaanse cypressen die als zuilen het tuintheater onderstenen. Zelfs de siergrassen accentueren nu alle verticale objecten in de tuin.
 
Kortom een tuin voor alle seizoenen waarbij het nu aankomt om te verwonderen. 
 
Zo! nu eerst een....
Fijne dagen gewenst.
Howdoe, Libor

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Ruim 22 jaar tuinprojecten FILM

                     

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring