2015 12 01 11.31.47

Hallo, hierbij val ik zo maar bij je binnen met een verhaal wat me een keer is overkomen, een verhaal over het ontvreemden van tuinverlichting uit de showtuin.

Verder een verhaal over sfeerverlichting in de winter, sfeerverlichting in bomen en een lichtdemonstratie.

 

 

 

 


20150507 213634 RichtoneHDRhet is donker

Aan het einde van een werkdag kwam ik terug van een opgeleverde tuin waarbij de verlichting nog afgesteld diende te worden.Inmiddels was het avond geworden en bij thuiskomst schetste mijn verbazing dat er tuinverlichting uit de showtuin gestolen was. Het was donker.Eenmaal op onderzoek verbaas ik over het grof geweld dat gebruikt is om de tuinlampen mee te nemen.De lampen waren niet alleen bevestigd met een grond pin en een zware tegel maar ook van een wand gerukt. Enkele 12 Volt kabels zwiepten heen en weer.

 

 

Nu kun je natuurlijk niet alles voorkomen maar toch!

De schuldige partij zal er toch een bijpassende transformator,12 Volt kabel en bijpassende RGB afstandsbediening bij moeten doen om er plezier van te hebben.Nu zul je wellicht denken! Libor had je maar lichtsensors geplaatst.De bedrijfsverzekering was niet thuis omdat er geen zakelijke inventaris verzekering aanwezig is. Eigen risico € 227.00.

                                              De oplossing!

3161011 Arco 60 isolatedOke, maar toch. Dus ben ik aan denken en experimenteren gegaan. Normaal bevestig ik de buitenlamp met RVS schroeven aan een BIA betonblok of grote tegel. Maar die zijn dus ook meegenomen. Het grootste probleem is dat de kans is om er tegen aan te rijden met een wagen, kruiwagen, of een grasmaaier zodat sokkel van de tuinlamp afbreekt.
Nu bedacht ik me dat de meeste staande lampen een holle ruimte hebben(WA verlichting )Ik kwam op het idee een PVC (dikwandige) buis in de grond te graven op een diepte van ongeveer 50-75 cm en zoveel boven de grond als de armatuur kan hebben. Daarom heen gaat een zak beton mix.
Leidingen komen binnen via deze buis, en armatuur wordt over de buis geschoven. Onderin komen openingen waarin RVS thorax schroeven gaan om in de PVC buis vastgezet te worden.

 

En met een lichtspot dan!

Dit idee had ik doorgevoerd in bijvoorbeeld lichtspots.Deze hebben altijd een grondpen of een platte voetplaat.Uit testen die ik uitgevoerd had ging er betonmix in de PVC buis, gevuld tot aan de rand.De buis is ook hier weer plm. 75cm diep in de grond gegraven.Door de buis had ik halvewege een pin dwars door de buis doorgevoerd.De inmiddels hardgeworden top (betonmix) van de PVC iets boven de grond uit laten steken waarna ik de lichtspot met RVS thorax schroeven en pluggen erop bevestigd heb. Resultaat : Met geen normale kracht uit de grond te krijgen zonder de buitenlichtspot stuk te maken.

Buitendiameter PVC=binnen diameter armatuurlampen LIGHT2C

 

MEER VOORDELEN

Voordeel:

• Alles staat hand vast maar niet rotsvast

• Geen storende betonblok die rondom de armatuur het uitzicht verstoort

• Transformator kan eventueel in PVC buis worden weggewerkt

Nadeel

Meer werk! 

 

 

Sfeerverlichting in de winter

 

 

 

Tijdens lange, zwoele zomeravonden sta je er niet bij stil. Pas als de avonden korter worden, ontdek je hoe belangrijk licht kan zijn op het dakterras, het balkon of in de tuin. En ja, die winter van vorig jaar! Die was lang, donker en koud.

Daardoor voelde je misschien minder veilig of je wilde dat je wereldje in de winter wat groter was. Daar kan misschien dit jaar verandering in komen. Heb je dan eens gedacht om op waardevolle plekken een tuinlamp of tuin spot te plaatsten.Helaas kom ik wel eens 'foute' boomverlichting tegen in tuinen ofwel overbelicht zodat je helemaal verblind wordt of weer situaties waarbij de boom of struik moet zoeken waardoor het effect zoek is. Als alternatief zou ik voorstellen om de boom aan 2 zijden te verlichten.Sommige grote grondspots kun je zo richten dat je zelf er geen last van hebt. Of je hangt de spots in de kruin van de boom.Gebruik dan in ieder geval een lichtkleur van max. 2700K om een natuurlijke kleur te krijgen.

 

Tips voor het verlichten van bomen

   

 • Zorg dat je werkplek geen gevaarlijke obstakels heeft.
 • Begin met lichtsnoer van boven naar beneden, takverlichting, 12volt, snoer, vanaf de stam naar het uiteinde van de tak.
 • Gebruik geen plastic of ijzeren bandjes maar rubberdraad om de lichtsnoer aan de tak te bevestigen.
 • Bekijk van te voren welke takken het meest decoratief zijn.
 • Gebruik bij voorkeur een 12 Volt systeem.
 • Kijk of er een mogelijkheid is om de snoer te verlengen.
 • Gebruik een natuurlijke kleur led om zo natuurgetrouw de boom of struik te laten verlichten.
 • Gebruik uitsluitend gepatenteerde LED's Deze voldoen aan de Europese veiligheidsnormen.Goedkope merken gebruiken zeer slechte led's die uiteindelijk niet zuinig zijn maar stroomvreters zijn.Hierdoor kan er brand ontstaan of kortsluiting met alle gevolgen van dien.
 • Tenslotte gebruik voor buiten ook buiten verlichting maar dat wist je natuurlijk al!

                                  Goed                                                                           Fout

 

demonstratie opstelling

Mocht je belangstelling gekregen hebben wat buitenverlichting voor je kan betekenen. Misschien wil je meer veiligheid of sfeer of wil je je bedrijfspand of objecten in je tuin in de schijnwerpers te zetten.Ik heb uit de beste led buitenverlichting leveranciers uit Nederland een set demonstratie koffers samengesteld. In deze koffers zitten muurlampen, onderwaterlampen, tuinspots,led balken, grondspots en staande lampen in het 12V en 24V assortiment. Met deze buitenlampen kan ik je een indruk geven wat de mogelijkheden zijn. De buitenverlichting set laat ik enkele dagen staan zodat je een indruk krijgt wat licht met je doet.Na enkele dagen neem ik contact met je met de vraag hoe het bevallen is.

De rest vertel ik je als ik een afspraak met je mag maken.

Heb je nog tips of een mooi thema laat het even weten.

2015 12 01 18.12.28Tenslotte wil ik je bedanken voor het lezen van deze nieuwsbrief en je een mooie maand toe wensen samen met vrienden en of familie rond de feestdagen.

Tot volgend jaar januari met nieuwe feiten en verhalen.

 Libor van Bree     

 

 

 

 

 

Tuin nieuws

 • 17-06-2021 Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

  Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

  Zoals ik al vermeld in mijn eerdere blog vindt ik moeilijk om voor jezelf als geroutineerde hovenier een sfeer tuin samen te stellen die voor alle gebruikers prettig vertoeven is. Je hebt namelijk een groot reservoir aan voorbeelden en kennis voor het maken van een bijzondere tuin tuin. Nu kijk ik terug naar alle handelingen of ik het niet anders heb kunnen doen. Natuurlijk zijn we niet volleerd. Een tuin is continue onderhevig aan invloeden van buiten af. De tuin groeit in iedere situatie met je mee.                

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

 • Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

  Zoals ik al vermeld in mijn eerdere blog vindt ik moeilijk om voor jezelf als geroutineerde hovenier een sfeer tuin samen te stellen die voor alle gebruikers prettig vertoeven is. Je hebt namel...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring