Ongezellig omdat men denkt dat led licht een koude kleur heeft.

Verkeerde gedachte, heden ten dage heeft led een evolutie doorgemaakt. Led heeft zich ontwikkeld in meer kwaliteit of intensiteit. Er zijn een tal van ontwikkelingen gaande.

 

Ontwikkelingen in

Rood-geel en blauw (RGB)
• Afstandsbedieningen
• Sturing via een App
• Ledstrips
• Sturing van sfeerverlichting en veiligheidsverlichting
• Led licht gaat aan zodra er iemand in de buurt komt

 

 Wat is er allemaal mogelijk in de tuinverlichting

Tuinverlichting werd tot een paar jaar geleden voornamelijk praktisch gebruikt. Vandaag de dag is tuinverlichting ook vooral sfeervol. Want in onze mooie tuinen compleet met buitenkeukens hoort natuurlijk ook een sfeervol buitenlampje. Hier vind je informatie over wat er allemaal mogelijk is en hoe je je tuinverlichting aanlegt.

Zo leg je tuinverlichting aan

Je gras ligt er strak bij, in de vijver zwemmen vissen en in de vogelkooi kwetteren de zebravinkjes. Het enige wat nog ontbreekt is sfeervolle verlichting. Tegenwoordig zijn er allerlei soorten buitenverlichting verkrijgbaar. Van lampjes op zonne-energie tot de traditionele lampen die je nog op het stroomnet aansluit. Om deze 's avonds te laten schitteren, moet je ze eerst aanleggen. Gelukkig vertel ik je waar je allemaal op moet letten.

Stap 1: lichtplan

Voordat je de tuinverlichting aanlegt, maak je een lichtplan. Hierin geef je precies aan welke lampen waar komen en hoe je de stroomvoorziening regelt. Hier geef ik wat tips om tot een goed lichtplan te komen:

Maak een schaaltekening van je tuin

 • Zoek passende verlichting bij de verschillende functies van je tuin
 • Zorg voor diversiteit (spotjes en muurverlichting)
 • Lage verlichting zorgt voor een sprookjesachtige sfeer
 • Hoge verlichting vergroot juist het overzicht
 • Bedenk waar je de buitenstopcontacten plaatst (ook i.v.m. tuingereedschap)
 • Bereken het aantal meters kabel dat je nodig hebt
 • Maak een aparte tekening waarop je aangeeft waar de bekabeling komt te liggen (bewaar deze goed voor als je een keer moet graven of voor de volgende bewoners)

20150507 213605 RichtoneHDR

Stap 2: aanleg tuinverlichting

Dan komt het aanleggen. Het is natuurlijk het handigst als je heel de tuin nog moet doen, want dan kun je naar hartenlust graven. Maak in ieder geval altijd duidelijk een schets van welke kabels waar lopen, vooral handig voor later.

 

 J

 

 

 

Nog wat andere tips:

 • Maak gebruik van goede materialen, zo voorkom je kortsluiting
 • Leg tijd- of sensorschakelaars aan. De verlichting springt zo automatisch aan en uit
 • Gebruik spatwaterdichte schakelaars en stopcontacten, plaats ze wel op een beschutte plek
 • Schakel altijd de stroom uit door de hoofdschakelaar om te zetten
 • Check de verpakkingen van alles wat je gebruikt of het echt geschikt is voor buiten

 

Gebruik tuinverlichting op 12V of 24V,

dat bespaart energie en is veiliger (je hebt wel een transformator nodig) Alle tuinverlichtingsprodukten uit mijn webshop assortiment is aan te leggen zonder ook maar een schroevedraaier te gebruiken.

Door een goede tuinverlichtingsplan kijk je vanuit je woning niet meer naar een onveilige donkere massa, maar door het plaatsen van dat ene spotje onder de Amberboom komt deze mooi uit de verf. Door de onderwaterverlichting in je vijver krijg je een prachtig mooi effect en de paden worden subtiel belicht door oriëntatie verlichting. Dit zijn allemaal mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld mensen die na het aanleggen van hun tuinverlichting, ineens hele avonden doorbrengen achter in hun tuin. Door middel van het uitlichten van je waterelement en de bomen naast je vijver, creëer je veel meer ruimte in je tuin.Zelfs heb ik een keer meegemaakt dat men s`morgens buiten wakker werd!

24v Tuinverlichting

LED Oprit verlichting SLK1 3

 

                                                                               Ik wens je een prettige vakantie

                                                                                 

Tuin nieuws

 • 17-06-2021 Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

  Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

  Zoals ik al vermeld in mijn eerdere blog vindt ik moeilijk om voor jezelf als geroutineerde hovenier een sfeer tuin samen te stellen die voor alle gebruikers prettig vertoeven is. Je hebt namelijk een groot reservoir aan voorbeelden en kennis voor het maken van een bijzondere tuin tuin. Nu kijk ik terug naar alle handelingen of ik het niet anders heb kunnen doen. Natuurlijk zijn we niet volleerd. Een tuin is continue onderhevig aan invloeden van buiten af. De tuin groeit in iedere situatie met je mee.                

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

 • Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

  Zoals ik al vermeld in mijn eerdere blog vindt ik moeilijk om voor jezelf als geroutineerde hovenier een sfeer tuin samen te stellen die voor alle gebruikers prettig vertoeven is. Je hebt namel...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring